Skip to main content

10 tips voor duurzame leefstijlverandering

Zie je de advertenties ook wel eens voorbij komen met teksten zoals ‘verlies 8 kilo in 1 maand’ of in ‘6 weken slank de zomer in’? De meeste van deze advertenties promoten een ‘crash dieet’, dat wil zeggen dat je heel weinig calorieën binnen krijgt.

En verder wordt je zeker via de social media overspoeld met verschillende diëten zoals Paleo, Dokter Frank, 17 dagen dieet etc.

Wat deze diëten met elkaar gemeen hebben is dat ze meestal wel werken als je je er strikt aan houdt, nou ja tijdelijk dan. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste diëten goed werken op de korte termijn maar dat ruim 80% van de mensen die een dieet volgt binnen een jaar na het einde van het dieet op zijn oude gewicht zit of zelfs zwaarder is. Dus in die zin werken diëten niet!

Wat moet je dan wel doen? Bij De Fitmaker geloven we in duurzame leefstijlverandering. De naam zegt het al, duurzaam, het duurt een tijdje. Dus je bent niet in een maand 10 kg lichter! Maar wat een duurzame leefstijlverandering dan wel voor je doet is veel beter. Als het nodig is kun je afvallen, langzamer maar zeker, je zult fitter worden. En beter nog, het geeft blijvend resultaat!

Een duurzame leefstijlverandering is geen dieet. Het is de hele aanpassing van je leefwijze naar een gezonde leefstijl. In een gezonde leefstijl kun je alles eten, zijn er geen verboden producten. Als je wilt kun je een borreltje drinken, uit eten gaan, af en toe eens ‘snacken’ enzovoort. Het gaat erom dat je de balans vindt en dat je alles met mate doet.

Uiteindelijk is dat heel eenvoudig en zijn er maar een paar simpele spelregels:

  1. Je zorgt dat je iets minder aan calorieën binnen krijgt dan je verbrandt als je af wilt vallen.
  2. Of je zorgt dat je evenveel calorieën binnen krijgt als dat je verbruikt als je op gewicht wilt blijven.
  3. Je beweegt voldoende.

Maar dat is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan! Wij zetten 10 tips voor je op een rijtje die je hierbij zouden kunnen helpen.

BEWEGEN

  1. Beweeg meer in het dagelijks leven. Maak er een gewoonte van om de fiets te pakken voor kleine stukjes. Breng de kinderen op de fiets weg naar school, doe een kleine boodschap met de fiets. Pak op het station of op je werk de trap en niet de roltrap. Loop een rondje in je middagpauze als je de hele dag achter je computer zit.
  2. Leen of koop een stappenteller. Dan krijg je een idee of je voldoende beweegt. De richtlijn is 10.000 stappen per dag. Daar verbrand je iets meer dan 200kcal mee per dag, zo’n 10% van je dagelijkse behoefte. Dat lijkt niet heel veel, maar het heeft meer voordelen dan dat je energie verbruikt. Lang achter elkaar zitten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Gelukkig is dat makkelijk op te lossen als je elk uur een paar minuutjes rond loopt. Stappentellers kunnen je daar bij helpen.
  3. Geef sporten prioriteit. Sporten zou niet iets moeten zijn als al het andere gedaan is en je geen andere afspraken hebt. Maak van sporten een terugkerende afspraak in je agenda of weekplanning waar je andere dingen misschien wel een keer voor afzegt. Sporten is belangrijk

VOEDING

  1. Als je wilt afvallen is alleen bewegen niet genoeg. Een keer extra gaan sporten zorgt niet dat je die overtollige kilo’s kwijt raakt. Bewegen is 10% in dat plaatje maar eten en drinken 90%.
  2. Maak een weekplanning voor wat je gaat eten. Dan hoef je veel minder vaak boodschappen te doen en dan is de kans dat je met ongezonde dingen thuis komt kleiner. Bovendien ben je dan minder geld kwijt en kun je ingrediënten combineren in verschillende maaltijden zodat je minder hoeft weg te gooien.
  3. Over diezelfde boodschappen…. Ga geen boodschappen doen als je trek hebt, dan koop je veel te veel.
  4. Zet ongezonde dingen uit het zicht bijvoorbeeld door ze helemaal achter in de kast te zetten. Als een zak chips op het aanrecht ligt dan neem je onbewust elke keer dat je de zak ziet liggen het besluit om er niks van te nemen. Als dat 10 of 20 keer per dag gebeurt op een onbewust niveau, dan snap je dat het niet zo gek is als dat uiteindelijk niet meer lukt als je ’s avonds bijvoorbeeld trek hebt.
  5. Voel je niet schuldig als je een keer iets ‘ongezonds’ eet of als je een keer meer eet dan je zou willen. Geniet ervan. Als je verder gezond leeft dan is dat geen probleem. En van een keer teveel eten kom je geen kilo aan.
  6. Plan je voeding als je weg gaat. Net als je weekplanning, plan je voeding voor die dag. Als je de deur uit gaat, naar je werk gaat of langere tijd onderweg bent, neem dan voldoende eten en drinken mee. Stop een broodje in je tas of wat fruit! Dan kom je niet in de verleiding om bij de benzinepomp, op het station of waar dan ook een wat minder gezonde keuze te maken.
  7. Sla geen maaltijden over en eet gezonde tussendoortjes. Dat voorkomt dat je heel veel trek krijgt en daardoor of teveel eet of ongezonde dingen eet.

We zullen de komende weken al deze punten wat uitgebreider bespreken op deze blog. Dus houd het blog in de gaten of volg ons op Facebook.