Skip to main content

Waarom vrouwen minder sporten dan goed voor ze is

Weet je dat er de laatste jaren meer vrouwen overlijden door hart- en vaatziekten dan mannen? Hart- en vaatziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak bij vrouwen ouder dan 25 jaar, ongeacht ras of etniciteit.

En daar waar we bij mannen een afname zien van overlijden door hart-en vaatziekten, zien we bij vrouwen nog steeds een toename.

Een belangrijke reden is dat vrouwen ook ongezonder zijn gaan leven. Steeds meer vrouwen werken. En ondanks dat steeds meer mannen bijdragen aan het huishouden en een ‘papa-dag’ hebben, zijn vrouwen toch vaak de drijvende kracht achter het huishouden. En dat levert stress op. Langdurige stress is een belangrijke oorzaak voor hart-en vaatziekten.

Natuurlijk weet je dat je er iets aan zou moeten en willen doen, maar ja, het lijstje met dingen die nog moeten gebeuren is oneindig lang. En zo cijferen vrouwen zich vaak weg en geven ze geen prioriteit aan gezonder leven.

Want daar zijn de cardiologen het wel over eens, een gezonde leefstijl met voldoende rust, gezonde voeding en voldoende beweging is cruciaal.

Vrouwen die regelmatig bewegen hebben dus minder kans op hart- en vaatziekten maar ook minder kans op botontkalking op latere leeftijd. En een fijn bijkomend voordeel is dat het vaak ook een verbetering geeft van de gemoedstoestand en hormonale schommelingen.
Dus dames, zorg voor jezelf en laat alle to do lijstjes maar even voor wat ze zijn. Het is in het leven net als in het vliegtuig. In geval van nood zet je eerst je eigen zuurstofmasker op, pas daarna kun je voor de rest van je gezin zorgen. Dus neem letterlijk tijd om te ademen, om op adem te komen en zorg goed voor jezelf.

Dat is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Om je op weg te helpen starten bij De Fitmaker een 12 weeks traject speciaal voor dames. Kom vanaf 11 september meedoen met “Women Only Bootcamp”. We starten met z’n allen tegelijk en gaan samen vooruitgang boeken. Geef je zelf op, dan gaan we met z’n allen voor echte “girl power”. Meer info vind hier.